Vi anordnar Öppna Fikaceremonier på kaféer dit alla är välkomna! Tanken med ceremonin är att hjälpa oss att stanna upp, gärna mitt i vardagen, och uppmärksamma vad som händer såväl inom som utanför vår kropp. Ceremonin kan för vissa påminna om den japanska teceremonin medan för andra kommer tankarna gå till meditativa övningar. Ceremonien är först guidad (ca 20 minuter) och sedan följer en "vanlig" fika men där vi fortsätter öva sinnesnärvaro (ca 20 minuter) .
Vi anordnar även Fikaceremonier på arbetsplatser och i etablerade (arbets)grupper för att bidra till utvecklingen av sunda värderingar, stabila relationer och psykologisk tillit.
Fikaceremonin vilar på den rika litteraturen kring mindfulness och Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och dess positiva inverkan på vår hälsa.
ACT och mindfulnessövningar används i terapeutiska sammanhang för att minska ångest, stress och orostankar. Genom fikaceremonin kan man stärka förmågan att hantera negativa tillstånd och därmed känna mer stabilitet och lugn i sig själv, i vardagen.
Fikaceremonin är ett sätt att tillägna sig kärnbudskapet i mindfulness på ett sätt som är mer integrerat i vårt vardagliga liv - genom att fika!
För att vi människor ska må bra behöver vi känna samhörighet och sammanhang. Vi behöver möta varandra, vänner och bekanta. Hade det inte varit så hade fika aldrig utvecklats till en av våra mest betydelsefull tradtitioner!
När vi fikar är det ofta för att vi vill ha en "god" stund tillsammans. En stund att dela tankar och upplevelser.
En Öppen Fikaceremoni i kafemiljö syftar till att vi för en stund uppmärksammar varandra, vi som lever i samma hörn på jorden men som vi inte har någon relation till. Det kan ge en känsla av att ingå i ett större sammanhang. Fikaceremonin utgår från forskning om vikten av att känna samhörighet.
Fikaceremonin är en övning som bidrar till självreflektion och främjar sociala värderingar som empati och vänlighet.
Särskilt är fikaceremonin ett verktyg att användas i formella sammanhang som på arbetsplatser eller i en föreningsverksamhet där grupper inte baseras på vänskap eller släktskap utan är uppgiftsorienterade.
I arbetsgrupper kan fikaceremonin användas för att skapa psykologisk trygghet, främja utvecklandet av ett sunt arbetsklimat och värna medarbetares psykiska välmående.