Julia Jennstål startade Inclusive Public för att kunna arbeta brett med beteendeförändring och erbjuda tjänster på både individ, grupp och samhällsnivå. Julia är docent i Statsvetenskap vid Uppsala Universitet och har i sin forskning framför allt studerat demokratiska procedurer och principer men också forskat om förhandlingar och ledarskap. Återkommande teman i hennes forskning har varit frågor om inkludering, representation, inflytande och "det goda samtalet". Fokus har varit att förbättra kunskapen kring förutsättningarna för ett demokratiskt samtal särskilt när samhällsdebatten präglas av splittring och åsiktspolarisering. Genom forskningen har Julia utformat en särskild form av medborgardialog lämplig när man behöver föra samman medborgare för att diskutera känsliga politiska ämnen. Framför allt har hon satsat mycket på att utveckla e metod särskilt anpassad för att stärka inkludering och representation av de mest utsatta samhällsgrupperna.
Julia har lång erfarenhet som universitetslärare. Hon har undervisat inom olika områden och varit föreläsare och seminarielärare på många olika kurser däribland kurser inom forskningsdesign, metod och politisk psykologi. En stor del av undervisningen har även varit att handleda studenter i uppsatsskrivande. Hon har föreläst om och presenterat forskning i nationella och internationella forum, konferenser och workshops. Hennes forskning finns publicerad i internationella tidskrifter.
I rollen som leg psykolog har Julia specialiserat sig på behandling av kris- och trauma. Hon har arbetat med grupputveckling för att främja psykologisk tillit och konstruktiv hantering av konflikter. I det här arbetat har hon utifrån den omfattande forskningslitteraturen om mindfulness utvecklat en Fikaceremoni. Ceremonin är ett sätt att praktisera mindfulness i grupper på ett naturligt sätt och som leder till stabilitet och trygga relationer.